Par fizikas izglītības kvalitātes stiprināšanu

Informāciju sagatavoja: Mārīte Seile, LETERA nozares izglītības eksperte

2021. gada 15.decembrī Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija (LETERA) sadarbībā ar Latvija Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, lielākajām ražošanas nozaru asociācijām, Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Fizikas skolotāju asociāciju nosūtīja vēstuli LR prezidentam E.Levita kungam, ministru prezidentam K.Kariņa kungam, izglītības un zinātnes ministrei A.Muižnieces kundzei, ekonomikas ministram J.Vitenberga kungam ar aicinājumu steidzami rast iespēju valsts līmenī atbalstīt un rast finansējumu vairākām atslēgas iniciatīvām, lai nodrošinātu iespēju katram skolēnam Latvijā kvalitatīvi apgūt fiziku.

2021. gada 28. decembrī notika pirmā tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci, IZM un VISC speciālistiem. Aicinājuma autoru grupu pārstāvēja LETERA valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs, LETERA izpilddirektore Inese Cvetkova, LU profesors Mārcis Auziņš, LU profesors Vjačeslavs Kaščejevs, Latvijas Fizikas skolotāju asociācijas prezidente Ludmila Belogrudova. LETERA nozares izglītības eksperte Mārīte Seile.

Esam gandarīti, ka pozitīvi tika novērtēts gan aicinājums par kvalitatīvu un visu mācību saturu aptverošu metodisko materiālu izstrādi skolotājiem un to pēctecības nodrošināšanu, gan par nepieciešamību nodrošināt papildu finansiālu atbalstu tehniskās jaunrades interešu izglītībai.

Tikšanās reizē uzklausījām VISC speciālistu piedāvājumu – ieviest valsts pārbaudes darbus dabaszinībās 6. un  11. klases noslēgumā. Tomēr uzskatām, ka obligāts centralizēts eksāmens dabaszinībās vai fizikā vai ķīmijā vai bioloģijā gan pamatskolas, gan vidusskolas noslēguma posmā ir absolūti nepieciešams solis. Tas ne tikai ļautu sekot dabaszinātņu apguves kvalitātei, bet arī skaidri noteiktu valsts finansētas vidējās izglītības stūrakmeņus: latviešu valoda, matemātika, svešvaloda un dabaszinātnes. Daudzās pasaules valstīs eksāmens dabaszinībās ir obligāts un tas dod skaidru signālu pašvaldībām, skolu direktoriem, vecākiem, kā arī mudina skolēnus pievērst papildu uzmanību dabaszinātņu priekšmetiem un līdz ar to paver viņiem daudz plašākas karjeras iespējas nākotnē un paplašina izpratni par norisēm pasaulē. Vēlamies arī uzsvērt, ka jau iepriekšējos gados ir notikušas visaugstākā līmeņa diskusijas par obligāta centralizēta dabaszinātņu eksāmena ieviešanu. Šāds lēmums tika arī apstiprināts Ministru kabinetā 2015. gada 2. jūnija informatīvajā ziņojumā. 

Esam vienojušies par nākamo tikšanās reižu organizēšanu ar IZM un VISC jau tuvākajā laikā, lai vienotos jau par praktiskiem darbības soļiem, termiņiem un finansējuma avotiem. Uzskatām, ka šo pasākumu kopums ir jāīsteno nevilcinoties. Atkārtoti paužam savu gatavību iesaistīties un turpināt atbalstīt STEM izglītības kvalitātes uzlabošanu Latvijā.

Aicinām valdību neatlaidīgi turpināt iesākto darbu pie skolotāju algu palielināšanas un skolu tīkla optimizēšanas, kā arī iesakām ieviest valsts atbalsta programmu dabaszinātņu skolotāju atbalstam uz krīzes pārvarēšanas laiku, lai veicinātu topošo un esošu studentu un profesionāļu izvēli par labu skolotāja profesijai, tā nodrošinot pedagogu atjaunotni.

Aicinām iepazīties ar aicinājuma tekstu un skaidrojošām infografikām pielikumā.

Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar  Mārīti Seili, LETERA nozares izglītības eksperti pa tālruni 29477527 vai e-pastu: marite.seile@letera.lv.

preses_relize_grafiki_2021_12_30

Aicinajums_2021_12_15

Skola2003-tikšanās-ar-LETERA-un-nozares-pārstāvjiem-par-fiziku_GALA

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *