Astronomijas nodarbības vidusskolēniem, skolotājiem un astronomijas interesentiem no 23. janvāra līdz maija beigām

LU FMOF Fizikas nodaļa sadarbībā ar Latvijas Astronomijas biedrību (LAB) un Latvijas Fizikas skolotāju asociāciju (LFSA) piedāvā iespēju vidusskolēniem, skolotājiem un astronomijas interesentiem, sākot no 23. janvāra līdz 22. maijam piedalīties 9 nodarbību ciklā “Astronomija vidusskolai”. Nodarbību ciklu finansiāli atbalsta LU FMOF Fizikas nodaļas attīstības projekts.

Nodarbības plānotas tiešsaistē 1 – 2 reizes mēnesī sestdienās 4 x 40 minūtes. Katrā nodarbībā plānotas arī praktiskās aktivitātes. Protams, nav vienkārši veltīt šādam pasākumam 9 sestdienas, tāpēc ir plānots tiešsaistes nodarbības ierakstīt un dot dalībniekiem iespēju tās noskatīties arī citā laikā. Var arī piedalīties arī tikai atsevišķās nodarbībās par interesējošo tēmu. Piedaloties tiešsaistē, būs iespēja uzdod jautājumus, bet jautājumus varēs uzdot arī forumā, jo visi nodarbību materiāli būs pieejami pēc nodarbības e-kursā vietnē: https://edu.lu.lv/course/view.php?id=1989

Nodarbības vadīs Dr.rer.nat. Dmitrijs Docenko (bakalaura darbu izstrādājis LU Astronomijas institūtā, maģistra darbu Ventspils Starptautiskajā Radioastronomijas centrā, promocijas darbu Maksa Planka biedrības Astrofizikas institūtā Vācijā, piedalās arī atklātās astronomijas olimpiādes organizēšanā). Nodarbībās arī tiks aicināti piedalīties vieslektori. Praktiskās aktivitātes organizēs Dr. phys. Inese Dudareva (LU FMOF).

Kādas iespējas vidusskolēniem? Iepazīt jautājumus, ko apskata astronomija: kā astronomi nosaka zvaigznēm koordinātas? kā rodas   dzīvo un mirst zvaigznes? kas jāzina par lidojumiem kosmosā? kādus signālus saņemam no kosmosa u.c. Iemācīties lietot sakarības, kas saista dažādus lielumus astronomijā, un līdz ar to iegūt pārliecību par saviem spēkiem, un arī piedalīties astronomijas konkursos vai olimpiādē. Noklausoties pilnu nodarbību ciklu būs iespēja saņemt par to apliecinājumu.

Kādas iespējas skolotājiem? Papildināt savas zināšanas astronomijas jautājumos, gūt metodiskās idejas par aktivitātēm, kādas var realizēt ar skolēniem stundās, piemēram, piecās minūtēs uzņemt kāda debess objekta bildi, izmantojot robotisko teleskopu, izmantojot datorsimulācijas demonstrēt vai pētīt zvaigžņu evolūciju u.c. Noklausoties pilnu nodarbību ciklu, iespējams saņemt 36 h skolotāju profesionālās pilnveides apliecību. 

Piesakoties uz katru konkrēto nodarbību, būs jānorāda vai piedalīsieties tiešsaistē sestdienā vai apgūsiet to patstāvīgi līdz nākamajai tiešsaistes nodarbībai. Plānotās tēmas un datumi: 

  • 23.01. Sfēriskā astronomija
  • 06.02. Astronomiskie instrumenti
  • 20.02. Debess mehānikas elementi
  • 27.02. Kosmonautika. Saules sistēma
  • 13.03. Saules sistēma. Astrofizikas pamati
  • 27.03. Astrofizikas pamati. Zvaigznes
  • 17.04. Zvaigznes
  • 08.05. Zvaigžņu sistēmas un galaktika
  • 22.05. Ārpusgalaktikas astronomija un kosmoloģija

Pirmā nodarbība plānota 23. janvārī plkst. 10.00 – 13.30 tiešsaistē par sfērisko astronomiju. Noskaidrosim atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram: Kur astronomi reģistrē zvaigznes? Kas ir zvaigznāji? Ar ko zvaigžņu diennakts atšķiras no Saules diennakts? Kāpēc aptumsumi nenotiek katru mēnesi? Kāds ir laika vienādojums? u.c. Piedalies atklātā astronomijas lekcijā un uzzini atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem! 

Lai pieteiktos nodarbībai, aizpildi pieteikuma anketu: https://ej.uz/sferastronomija_23_01

ZOOM saiti uz nodarbību nosūtīsim e-pastā iepriekšējās dienas pēcpusdienā. 

Nodarbību materiāli un saite uz ierakstu būs pieejama e-kursā: https://edu.lu.lv/enrol/index.php?id=1989

Ja esat piedalījies tiešsaistes olimpiādēs (skolēniem) vai esat reģistrējuši savus skolēnus olimpiādēm (skolotājiem), tad jūs tiekat kursā ar to pašu lietotāju un paroli. Ja konts nav, tad var veikt pašreģistrāciju, sekojot lapā atrodamām instrukcijām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *