VISC projekts vidusskolām par ARANET sensoru izmantošanu mācībās

17.11.2020. Valsts izglītības satura centrs publicējis aicinājumu vidusskolām iesaistīties projektā par ARANET sensoru izmantošanu mācībās:

(pilns teksts atrodams šeit)

2019.gadā Rīgā norisinājās 3.Eiropas fizikas olimpiāde, pulcējot talantīgus vidusskolēnus no 35 valstīm. Sadarbojoties Latvijas zinātniekiem un uzņēmējiem, tika realizēts projekts, kā ietvaros ir tapis olimpiādes eksperimentālās daļas uzdevums un tā veikšanai nepieciešamais tehniskais nodrošinājums – speciāli šīm mērķim konfigurēti Aranet sensori. Uzdevuma ideja un izstrādātais tehniskais realizējums tika augsti novērtēti starptautiskā mēroga ekspertu vidū. Pēc olimpiādes norises tika izstrādāti metodiskie materiāli un veiktā apmācība fizikas skolotājiem par Aranet sensoru izmantošanas iespējām pētnieciskajā darbībā un padziļināta fizikas kursa apguvē.

Sensoru ierobežotā pieejamība ļauj nodrošināt tikai individuālu darbu, tāpēc projekta ietvaros meklējam trīs iedvesmojošus fizikas skolotājus no trīs lieliskām vidusskolām, kuriem eksperimentāli nodot 20 šādu sensoru komplektus pētniecības un mācību projektu īstenošanai un kuri būtu gatavi pēc tam dalīties ar mācīšanās stāstiem un rezultātiem publiski. Īpaši gaidīsim pieteikumus no vidusskolām, kurās fiziku paredzēts apgūt padziļinātajā kursā.

Skolas pieteikumā, kuru līdz 1.decembrim lūdzam nosūtīt uz e-pasta adresi liene.voronenko@832.visc.gov.lv, mēs meklēsim informāciju par skolotāju un skolotāju komandu, kura līdz šim jau ir veiksmīgi darbojusies, lai attīstītu skolēnu talantus un spēj pamatot, kā šis aprīkojums ļaus sasniegt jaunus apvāršņus, konkrētās ieceres un projektus, kur un kā šos sensorus izmantot. Pieteikumus vērtēsim kopā ar Latvijas Fizikas skolotāju asociāciju.

Vairāk par Aranet bāzi un sensoriem:

Aranet sensori ir pašmāju augstas kvalitātes tehnoloģija, kas nodrošina bezvadu signāla pārraidīšanu samērā lielos attālumos, turklāt raidītāji ir ūdensdrošā iepakojumā (vai vismaz viens no tiem, neesmu pašlaik drošs). Lai arī ar Arduino lētām komponentēm būtu iespējams izveidot raidītāju un uztvērēju, kuri apmainās ar informāciju par temperatūru, relatīvo gaisa mitrumu un spiedienu, padarīt šo tehnoloģiju uzticamu, ūdensdrošu un ar spēju raidīt vairāku simtu metru attālumā būtu izaicinājums pat prasmīgam elektroniķim. Lielā priekšrocība pār EasySense ir attālinātā darbība – uztvērēju var atstāt kaut kur ārā, bet rezultātus nolasīt iekštelpās.

Turklāt šie sensori ļautu pētīt parādības ne tikai fizikā, bet arī bioloģijā vai ģeogrāfijā, piemēram, pētot gaisa mitruma izmaiņas noteiktā laika ciklā un mēģinot skaidrot ar augu klātbūtni vai konkrētās ģeogrāfiskās vietas īpašībām. Fizikā var pielietot paša pārraides objekta – EM viļņu – īpašības. Piemēram, viegli un uzskatāmi var nodemonstrēt Faradeja būra eksperimentu. Īsāk sakot, Aranet sensori paver durvis uz plašu klāstu ar pielietojumiem skolā, kam citādi būtu nepieciešama virkne ar atsevišķiem sensoriem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *